Saturday, October 8, 2011

Thai salads (Somtum, Yum and Lab): Part 2 Yum


Yum is basically a spicy salad that has vegetables, herbs and some kind of meat with fish sauce and a lime based dressing. Yum usually has bold flavors such as spicy and sour and is less sweet than Somtum in general. Yum is another kind of Thai salad that I would recommend for people who want to go lean. It’s delicious, healthy, and relatively low in fat and calories.

There are many kinds of Yum depending mainly on differing meats and vegetables. The popular Yums are Yum Woonsen (bean thread),Yum Talay (seafood) and Yum Tangkwao Nger (Beef Cucumber). The three major parts of Yum are 1) the meat, 2) herbs and vegetables and 3) dressing. You can use any kind of meat that you like such as chicken, pork, beef and seafood. If you are vegetarian, you can omit the meat. For instance one time I made mixed mushroom salad with shitakes, baby portabellos and oyster mushrooms, herbs and the dressing, yum! The herbs mainly used in Yum are cilantro and/or Chinese celery (you can also use a heart of celery with its leaves), mint and scallion. Vegetables that we usually use are tomatoes and onion. You can also add other kind of vegetables and fruits such as cucumber, mushrooms, carrot, and green mango. You can also omit all vegetables. For example Yum Talay only has seafood, herbs and the dressing. However some Yums require both herbs and vegetable such as Yum Beef cucumber. The dressing is composed of limejuice, fish sauce and chili peppers.

Yum is one of my favorite foods to eat and cook because I can play around with the main ingredients and make various types of Yum depend on what I have in my fridge. It is very easy to make Yum; the key is knowing how to make the dressing. When you know how to make your own dressing you can create different kinds of Yum using the ingredients of your choices, SERIOUSLY! To start you off, I will share my own recipe of Yum Woonsen. Please try to play with your ingredients and find the taste of dressing that you like by increasing or reducing some of the ingredients to create your own dressing. I guarantee you will generate at lease ten Yum recipes of your own. Please share your recipes after your experiments; I would love to try some new Yum recipes, yum!

Yum Woonsen Kung (Bean thread and shrimp salad)

2 bunches bean thread (bean flour vermicelli, Woonsen)

½ lb shrimp, de-veined and halved

2 cups of chicken stock or 2 cups of water with a half cube of chicken bullion

1 medium tomato

½ medium red or yellow onion

¼ cup cilantro, rough chopped

2 scallions cut into half-inch pieces

3 Bird’s eye peppers (or 1 jalapeno) ** (You can alter the spiciness. If you don’t like spicy omit the pepper)

¾ of a lime (juice)

1 tbsp Fish sauce or 2 tsp kosher salt

1 clove garlic (peeled and smashed, this will be removed before eating so don’t smash into small pieces)

Direction:

1. Soak the bean thread in warm water for 8 minutes or until it’s softened, drain and set aside. Meanwhile wash and cut up the tomato, onion, scallion and cilantro.

2. Seasoned the shrimp (please read my 2009 topic about seasoning meat before cooking), then cook the shrimp in a pan with 2 tbsp of water until the shrimps turn pink. Pour the shrimp in a mixing bowl.

3. Boil 2 cups of chicken stock, then put the bean thread into the chicken stock for 30 seconds or until the noodle has clear color. Drain the noodle and put in the mixing bowl. Save ¼ cup of the broth for the dressing

4. In a small bowl mixed, mix the saved broth, fish sauce, chili pepper and lime juice and stir well.

5. Put tomato, onion, cilantro and scallion into the mixing bowl. Then pour the dressing over the mixture and stir until the dressing coat all the ingredients. In this step, you can add more chili pepper, fish sauce and limejuice, as you like.

6. Serve the salad with any kind of lettuce and garnish with mint.

Thai Salads (ส้มตำ, ยำ , ลาบ) : ตอน 2 ยำ

สวัสดีค่ะ ถ้าพูดถึงอาหารจานโปรดของคนไทย ยำต้องมาอันดับต้นๆ ในเมืองไทยเรามียำมากมายหลายหย่าง แทบจะพูดได้ว่า สามารถทำยำได้จากเกือบทุกอย่างอย่างเช่น กุ้ง หอย ปู ปลา เนื้อ หมู ไก่ ในนิวยอร์คส่วนใหญ่ร้านอาหารจะเสริพ ยำวุ้นเส้น ยำทะเล แล้วก็ยำแตงกวาเนื้อย่าง ตอนนี้เทรนด์อาหารเพื่อสุขภาพ และลดน้ำกำลังมาแรงที่อเมริกา โดยเฉพาะเมืองใหญ่ๆ อย่างเช่น นิวยอร์ค เเอลเอ และชิคาโก

ส่วนใหญ่เราแนำนำเพื่อนๆ ที่อยากลดน้ำหนัก แต่ไม่อยากลดเนื้อในอาหาร ให้กินยำ เพราะว่ายำมีคุณค่าทางโภชนาการ มีไขมันน้อย และแคลอรี่ต่ำ เมื่อคุณๆ รู้สูตรน้ำยำแล้ว คุณสามารถทำยำได้มากมายหลายอย่างขึ้นกับ วัตถุดิบที่คุณชอบ เราการันตีได้ว่าอย่างน้อย 10 อย่าง

ถ้าคุณๆลองทำดูก็ขอรบกวนเอามาแชร์กันด้วยนะคะ เราชอบลองสูตรอาหารใหม่ๆ คราวนี้เราจะแชร์สูตรยำวุ้นเส้นนะคะ หวังว่า คุณๆคงชอบนะคะ ถ้ามีคำติชม หรือว่าแนะนำ ช่วยเขียนบอกด้วยนะคะ

ยำวุ้นเส้น

วุ้นเส้น 2 กำ

กุ้ง 5 ขีด (เอาขี้ออก และหั้นขวาง)

น้ำ 2 ถ้วย ผสมกับคนอร์ครึ่งก้อน

มะเขือเทศ 1 ลูก (หั่นเป็นลูกเต๋าพอคำ)

หอมหัวใหญ่ ½ ลูก(หั่นสไลด์)

ผักชี ¼ ถ้วย (สับหยาบๆ)

ต้นหอม 2 ต้น (หั่นเป็น ชี้นครึ่งข้อมือ)

มะนาว 1 ลูก (คั้นเอาน้ำ)

พริกขี้หนู 2 ลูก (สับละเอียด, สามารถเพิ่มหรือลดตามชอบ)

น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ

กระเทียบ 1กลีบ (ปอกเปลือก และทุบหยาบๆ)

วิธีทำ

1. แช่วุ้นเส้นในน้ำอุ่นประมาณ 8 นาที หรือจนนุ่ม และก็สะเด็ดน้ำ

2. ปรุงกุ้ง (สามารถดูสูตรได้ กลับไปดูบลอร์คของเราในปี 2009 นะคะ) แล้วก็ต้มกุ้งในน้ำเดือด ( สองช้อนโต๊ะ) จนกุ้งเปลี่ยนเป็นสึชมพู ตักใส่ชามผสม

3. ต้มน้ำสองถ้วยแล้วใส่คนอร์ครึ่งก้อนจนละลาย หลังจากนั้นใส่วุ้นเส่นจนวุ้นเส้นเป็นสีใส ปิดไฟ แล้วสะเด็ดวุ้นเส้นแล้วเทใส่ในชามผสม เก็บน้ำต้มวุ้นเส้นไว้ ¼ ถ้วยสำหรับทำน้ำยำ

4. น้ำยำ: น้ำต้มวุ้นเส้น ใส่น้ำปลา น้ำมะนาว พรืกขี้หนู และกระเทียม คนให้เข้ากัน แล้วตักเอากระเทียมออก

5. หั่นมะเขือเทศ หอมใหญ่ ต้นหอม ผักชี ใส่ไปในชามผสม

6. ใส่น้ำยำลงไปในชามผสม คนให้เข้ากัน ชิมและปรุงรส เผด็ เปรี้ยว หวานตามใจชอบ

7. เสิร์พยำกับเครื่องเคียงอย่างเช่นผักสลัด หรือว่ากะหล่ำปลี

คราวหน้าเจอกันเราจะแชร์สูตรทำลาบนะคะ เจอกันเร็วๆนี้นะคะ

1 comment: