Saturday, October 1, 2011

Thai salads (Somtum, Yum and Lab)



Thai salads (Somtum, Yum and Lab) : Part 1: Somtum

I’m a big fan of salad, especially spicy salad. In Thailand most salad is spicy and the dressing has little or no oil in it. There are three main kinds of salad that you usually see on Thai menus: 1. Somtum, 2. Yum and 3. Lab.


Somtum is probably the most appropriate salad for people who are on diet because it contains little or no fat and is low in carbohydrates. Somtum is generally fruit based. It has high fiber, vitamins, minerals and some protein. However, I don’t recommend Somtum for people on a low salt diet.

The basic Somtum is made from green papaya with tamarind and/or limejuice based dressing. The basic version is called' Somtum Thai', but there are many kinds of Somtum in Thailand, which differ depending on their ingredients. Various regions of Thailand have unique styles of preparing Somtum. For example, Somtum Pu Prara is a signature dish of the northeast region of Thailand (Isan). It has additional ingredients including pickled crab (Pu dong) and pickled fish (Prara). This kind of Somtum has bold flavors such as spicy, sour and salty, but is not very sweet. Somtum Pu Prara may not be for everyone though because it is slightly fishy and is very spicy. Another kind of Somtum, my favorite, is Somtum Pu. It has fresh blue crab (Pu) and is less sweet than Somtum Thai.

There many other additional ingredients that can be added to Somtum for instance rice noodles (Khanom Jeen), fresh shrimp, pork rind, pork jerky and beef jerky. When you order these exotic Somtums, you should learn the source of the ingredients and make sure that they are fresh; especially seafood ingredients otherwise you may experience 'tummy trouble.'
Furthermore, Somtum can be made with other kinds of fruits besides green
papaya. You can make Somtum using the same dressing, but with mixed fruits such as grapes, green apple, strawberries, etc. We call this kind of Somtum: "Tum Pol LaMai" or "Tum Fruit salad."

Most Thai Restaurants in New York City serve Somtum Thai, but some of them also serve Somtum Pu. My favorite place to order Somtum Pu is WonDee Siam. I have also found one Thai restaurant in Queens called Zabb, which serves Somtum Pu Prara and other exotic Somtums along with most northeastern Thai foods (Isan Foods). Next time you go to a Thai restaurant don’t forget to order Somtum for your appetizer or make your own Somtum. Here is my recipe for a Tum Fruit salad :)

Tum Fruit salad (Somtum Pol LaMai)

1 lime (juice)

½ small red onion (fine chopped)

3 Bird's eye peppers (or 1 jalapeno) ** (You can alter the spiciness. If you don’t like spicy, you can omit the pepper)

1 clove garlic (peeled and smashed, this will be removed before eating so don’t smash into small pieces)

1 tbsp fish sauce or 1 tsp salt

1 handful mint (rough chopped) and some for garnish

2 Cups grapes halved

1 Granny Smith apple (cubed)

1 peach (cubed) * (you can substitute any fruits that you like for example pineapple, mango, orange, etc, but try to mix sweet and sour fruits together)

Direction:

Mix red onion, lime juice, chili pepper, garlic, fish sauce or 1 tsp of salt, and mint, and then set aside. Cut grapes, apple and peach to a bite size. Remove the garlic from the sauce and pour the dressing over the fruit and mix it well. You can serve the salad over rice noodles to make a healthy, nutritious and low calorie lunch or dinner.

Please stay tune for Thai salad part 2: Yum!

Thai Salads (ส้มตำ, ยำ , ลาบ)

สวัสดีค่ะ เจอกันอีกแล้วนะคะ คราวนี้หัวข้อเน้นเกี่ยวกับอาหารที่คนไทยทุกคนคุ้นเคย หรือว่ากินทุกวันสำหรับบางคน ส้มตำ (ลองอ่านในส่วนภาษาอังกฤษดูน่ะคะ)ส่วนใหญ่เราพยายามอธิบายเกี่ยวกับส้มตำที่เรากินกันในประเทศไทย เพราะที่อเมริกา โดยเฉพาะนิวยอร์คร้านอาหารไทยส่วนใหญ่ขายเฉพาะส้มตำไทย บางร้านขายส้มตำปู ตำปล้าร้าหากินยากมาก เพื่อนฝรั่งหลายคนกลัวที่จะลองชิมส้มตำ เราเลยได้เอเดียทีจะเขียนอธิบาย เพราะว่าส้มตำเป็นอาหารที่มีคุณค่าทางโภชนาการ มีทั้งไวตามินม แร่ธาตุม ไม่มีไขขันมัน มีไฟเบอร์สูง แล้วก็มีแคลลอรี่ต่ำ เหมาะอย่างยิ่งสำหรับคนที่อยากลดน้ำหนัก แต่เราไม่แนะนำสำหรับคนที่ต้องการควบคุมเกลือ เพราะว่าเค็ม ไม่เหมาะสำหรับคนที่มีความดันสูง และคนที่มีปัญหาเกี่ยวกับไต

นอกจากนั้นเรายังเขียนสูตรตำผลไม้ ที่ทำได้โดยไม่ต้องใช้ครก เราชอบทำกินเองเพราะว่าง่ายแล้วก็อร่อยด้วย

ส้มตำผลไม้

1มะนาว (คั้นเอาน้ำ)

½ หอมแดงฝรั่ง หรือว่าหอมแดง

3 พริกขี้หนู (สับ)

1 กระเทียม (ทุป)

1ช้อนโต๊ะ น้ำปลา

ใบสะระแหน่ (เป๊บเปอร์มิ้น),หั่นหยาบ

2 ถ้วย องุ่นแดง(หั่นครึ่ง)

1 แอปเปิ้ลเขียว (หั่นพอคำ)

1ลูกพิช (หั่นพอคำ)

วิธิทำ

ผสมน้ำมะนาว,หอมแดง,กระทเียม,พริกขี้หน,ูน้ำปลา และใบสะระแหน่ คนให้เข้ากัน แล้วราดบนผลไม้ ผสมให้เข้ากัน เสิร์พกับขนมจีน

เจอกันครั้งหน้ากับสูตรยำ (นิวยอร์คสไตล์นะคะ)

No comments:

Post a Comment